Türkiye’de Storyline Yaklaşımı Alanında Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi

Analysis of Postgraduate Theses in the Field of Storyline Approach in Turkey


Özet Görüntüleme: 11 / PDF İndirme: 8

Yazarlar

  • Emel DEVECİ İbrahim Bey İlkokulu
  • Cihat PINARCI Milli Eğitim Bakanlığı
  • Esma ÖZGÜNAY Milli Eğitim Bakanlığı
  • Ramazan DEMİR Milli Eğitim Bakanlığı

Anahtar Kelimeler:

Storyline, Doküman İnceleme, Lisansüstü Tez, Tez İnceleme

Özet

Bu araştırma ile Storyline yaklaşımı alanında yapılmış olan lisansüstü tezlerin farklı değişkenler açısından incelenmesi ve ortaya konulan bulguların sentezlenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak yürütülen çalışmada 25 adet lisansüstü tez incelenmiştir. Araştırmanın verileri doküman incelemesi tekniğiyle toplanmış olup, YÖKTEZ ortamında tezlerin genel özelliklerine, yöntemlerine, konu ve konu alanlarına, örneklem grubuna, örnekleme yöntemine, veri toplama araçlarına ve veri analiz yöntemlerine göre tezler incelenmiştir. Araştırmada betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre en çok sınıf öğretmenliği anabilim dalında tez üretildiği, en fazla yüksek lisans tezi hazırlandığı, genel olarak nicel araştırma yönteminin kullanıldığı, konu alanı olarak en fazla Sosyal Bilgiler alanında çalışma yapıldığı, örneklem grubu olarak en çok 6 yaş çocukları ile çalışıldığı, veri toplama tekniği olarak ölçek kullanıldığı ve veri analizinde t-testinden yararlanıldığı sonuçlarına ulaşılmıştır.  Storyline yaklaşımına ilişkin olarak yapılacak yeni araştırmaların yükseköğretim ve ortaöğretim kademelerinde yürütülmesi önerilmektedir.

Referanslar

Bacak, S. (2008). İlköğretim 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Öykü Tabanlı Öğrenme Yaklaşımının Öğrenenlerin Akademik Başarı ve Yaratıcılıklarına Etkisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Celal Bayar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.

Bacanlı, H. (2006). Duyuşsal Eğitim. Ankara: PegemA Yayıncılık.

Bayrak, S. (2000). Yüksek Öğretimde Aktif Eğitim, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. Pegem A Yayıncılık, Ankara, 25s.

Bell, S. (1994). “What _s Storyline”. http://www.storyline-scotland.com/howitworks.html. Erişim Tarihi: 18.05.2007

Bell, S. (2007). Continuing Professional Development in Storyline. In S. Bell, S. Harkness & G.White (Eds.), Storyline: Past, present, future (pp. 25- 30). Enterprising Careers University of Strathclyde.

Bell, S. and Harkness, S. (2006). Storyline- Promoting Language Across the Curriculum. Hertfordshire: United Kingdom Literacy Association (UKLA).

Creswell, J. (2007). John Dewey and the Storyline Method. Bell S., Harkness S, White G. (Ed.), Öykü Temelli Öğrenme: Past, Present & Future. Glasgow: Enterprising Careers: University of Strathclyde.

Ekiz, D. (2009). Bilimsel araştırma yöntemleri (2. bs.). Ankara: Anı Yayıncılık.

Güney, S. Y. (2003). İlköğretim 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Öykü Tabanlı Öğrenme Yaklaşımına İlişkin Bir Durum Çalışması. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Harkness, S. (1993). The Scottish Storyline Method. http//:www.storyline.org/history1.htm.

Harkness, S. (2007). Storyline-An Approach to Effective Teaching and Learning. In S. Bell, S. Harkness, & G. White (Eds.), Storyline: Past, present, future. Glasgow: Enterprising Careers University of Strathclyde.

Hein, G. (1991). Constructivist Learning Theory. Erişim: http://www.exploratorium.edu/IFI/resources/constructivistlearning.html.(25.02.2009-16.45).

Hernandez-Serrano, J., Jonassen, D. H. (2003). The Effects of Case Libraries on Problem Solving. Journal of Computer Assisted Learning, 19(1), 103-114.

Koşar, E. ve Çiğdem, H. (2003). Eğitim Ortamı Tasarımı, Araç-Gereç ve Materyal Özellikleri. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Pegem A Yayıncılık, Ankara.

Plaskitt, R. (2007) Designing valid and reliable assessments within a Storyline topic. S.Bell, S.Harkness, G.White (Eds.), Storyline: Past, present, future (s. 218- 224) içinde. Glasgow: Enterprising Careers University of Strathclyde.

Solstad, A. G. (2009). Storyline–Active Learning & Adapted Education.

Tepetaş, G. Ş. (2011). 6 Yaş Çocuklarının Temel Kavram Bilgi Düzeylerini Desteklemeye Yönelik Öyküleştirme Yöntemine Dayalı Bir Eğitim Uygulaması. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerinde nitel araştırma yöntemleri. (6. baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Yayınlanmış

2025-06-27

Nasıl Atıf Yapılır

DEVECİ, E., PINARCI, C., ÖZGÜNAY, E., & DEMİR, R. (2025). Türkiye’de Storyline Yaklaşımı Alanında Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi : Analysis of Postgraduate Theses in the Field of Storyline Approach in Turkey. SCIENTIFIC AND ACADEMIC RESEARCH (ISSN: 2980-308X), 4(1), 317–328. Geliş tarihi gönderen https://e-scar.com/index.php/pub/article/view/45

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi